Zašto sanjamo čudne snove?

Devojčica koja spava

Značenje snova se istražuje od početka filozofije i mi i dalje nemamo odgovore na sva pitanja. Ljudi u proseku provedu trećinu svog života spavajući i praćenjem naših snova možemo dobiti uvid na naše emocije i mentalno stanje.

Često nam se desi da sanjamo potpuno besmislene snove ili užasno strašne košmare. Zašto nam se to dešava? Mi iz Free Sveta imamo odgovor za Vas!

Zašto sanjamo čudne snove?
Verovatno je svako od nas imao jedne od onih snova u kom nikakav događaj nema smisla, a kad se probudimo osećamo se zbunjeni. Naši snovi su jedinstveni jer svako ima drugačija svakodnevna iskustva i emocije tokom dana. Naš mozak nastavlja da radi i kada zaspimo. On raspoređuje razne trenutke u kratkoročnu i dugoročnu memoriju i upoređuje ih sa našim starijim uspomenama i događajima.

Ovo se dešava u REM fazi ili paradoksalnoj fazi. Aktivnosti u našem mozgu u ovoj fazi su slične aktivnostima mozgu u budnom stanju. Tokom ovog procesa ostaju budni svi delovi mozga osim dela za logiku. Koncentracija neurotransmitora odgovornih za logiku (serotonin i noreprinefri) opadaju u toku sna, zbog čega naši snovi imaju sve manje smisla što više vremena prođe.